Utdrag från livsmedelsverkets hemsida:

Jag vill bara påpeka att jag tror att det kan finnas en liten risk att de har fel...


Mättat fett


Många skulle må bättre av att äta mindre fett. Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och för mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.

Varför är mättat fett inte bra?

Mättat fett ökar mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur kan öka risken för hjärt- och kärlsjukdom. Omättat fett däremot sänker kolesterolet i blodet och kan på så sätt minska risken för dessa sjukdomar. Läs mer om hur mättat fett ökar risken för hjärtinfarkt och andra hjärtsjukdomar på länken till höger.

Om alla svenskar åt 10 gram mindre mättat fett per dag skulle antalet personer som insjuknar i hjärt- och kärlsjukdomar minska med uppskattningsvis en tredjedel.

Hur vet man om fettet är mättat eller omättat?

I allmänhet kan man säga att ju hårdare ett fett är i rumstemperatur desto mer mättat fett innehåller det. En enkel tumregel är därför att välja mjukt fett istället för hårt. Byt smöret mot nyckelhålsmärkt margarin och använd flytande margarin eller olja när du lagar mat, om du vill äta hälsosamt!

Yes det var det, och det var alltså ett utdrag från livsmedelsverket och inte mina åsikter.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0